Sekreterlik, günümüzde hızla yükselen ve önemli bir konuma gelen mesleklerden biridir. Sekreterlik, yöneticinin sağ kolu olmaktan çıkmış iş ortağı durumuna gelmiştir. Sekreterlik mesleği, yönetici asistanlığı kavramıyla özdeşleşmektedir. Sekreterlik uğraşısı meslek olma kriterlerinin hepsini taşımakta ve artık alt uzmanlık alanlarını da oluşturacak şekilde gelişmektedir.
BÜRO YÖNETİMİ ALANI
Sanayi devriminden sonra fabrika ve işyeri gibi büyük işletmelerin çoğalmasıyla birlikte bu işletmelerin bürolarında çalışacak eleman ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Sanayi devriminde insanlar için daha çok hammadde, işçiler, makineler ön plandayken rekabetin ortaya çıkmasıyla yönetim anlayışındaki değişikliklerle birlikte bürolarda da iş kollarında uzmanlaşma ortaya çıkmaya başlamıştır.
Çağımızda bilgisayarın ve bilgi teknolojilerinin gelişmesi büro otomasyonunu da beraberinde getirmektedir. Büro otomasyon; büro hizmetlerinde, elektronik makineler ve bilgisayarlarla işlerin yapılması ve yine sonuçlarının bilgisayarlarla denetlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Büro otomasyon araçları başta bilgisayar olmak üzere telefon, faks, teleks gibi iletişim araçlarıyla birlikte daktilo, fotokopi gibi mekanik araçlarda büro işlerinde yardımcı araçlardır.
Teknolojiyle birlikte arşivleme, dosyalama ya da evrak kayıt gibi işler de bilgisayarlarla yapılıyor. Bu durum bürolardaki evrak trafiğini hafifletiyor. Günümüzde bürolarda özellikle bilgi işleyici ve bilgi sağlayıcı durumundaki sekreterlerin bu ve diğer sekreterlik hizmetlerini yerine getirmede en büyük yardımcısı büro makineleridir. Büro otomasyon sisteminin kullanılması sekreterin ve büro çalışanlarının işlerini düzenli ve zamanında yapılmasını sağlamaktadır. Ancak bu teknolojiyi kullanmak için mutlaka sekreterlik eğitimi almış sekreterlere ihtiyaç duyulmaktadır.
Sekreterlik, günümüzde hızla yükselen ve önemli bir konuma gelen mesleklerden biridir. Sekreterlik, yöneticinin sağ kolu olmaktan çıkmış iş ortağı durumuna gelmiştir. Sekreterlik mesleği, yönetici asistanlığı kavramıyla özdeşleşmektedir. Sekreterlik uğraşısı meslek olma kriterlerinin hepsini taşımakta ve artık alt uzmanlık alanlarını da oluşturacak şekilde gelişmektedir.
MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
İş ahlakına sahip olmak,
Kendisine söylenenlere, en ince ayrıntısına kadar dikkat etmek,
Düzenli olmak,
Zamanında iş yapmaktan hoşlanmak,
Jest ve mimiklerini etkili bir şekilde kullanabilmek,,
Okuduğunu anlamak,
Türkçeyi iyi kullanmak,
Bilgisayar, faks, fotokopi gibi makineleri kullanabilmek,
Telefonla konuşma kurallarını bilmek,
Güler yüzlü ve hoşgörülü olmak,
Düşünceleri açık bir şekilde ifade edebilmek,
Ekip çalışmasına yatkın olmak,
Soğukkanlı olmak,
Sır saklayabilmektir.
EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Meslek eğitimi lise düzeyinde Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Liselerinde verilmektedir. Bu okullardan mezun olanlar, meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerine sınavsız geçiş yaparak ön lisans düzeyinde eğitim alırlar. Ön lisans programını tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde alanları ile ilgili lisans programlarına geçebilirler.
MEZUNLARIN SINAVSIZ YERLEŞEBİLECEĞİ ÖNLİSANS PROGRAMLARI
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
Odyometri
Optisyenlik
Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik
Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama
İnsan Kaynakları
İşletme Yönetimi
BÜRO YÖNETİMİ ALANI TANITIM FİLMİNİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ.
OKULUMUZDA BÜRO YÖNETİMİ ALANI İÇERİSİNDE YER ALAN DALLARIMIZ
YÖNETİCİ SEKRETERLİĞİ (ASİSTANLIĞI)
Büro makinelerini kullanarak büro yönetimi, büro içi ve dışı iletişimi sağlama, yöneticinin günlük işlerini organize etme, belge hazırlama, dosyalama işlemlerini yürütme, sunum hazırlama, toplantı ve seyahat organize etme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
GÖREVLERİ
İşyerinde iletişimi sağlamak
Dosyalama ve arşivleme yapmak
Yazışma yapmak
İş programı hazırlamak ve uygulamak
Toplantı organizasyonu yapmak
Seyahat organizasyonu yapmak
Bilgisayarda dosya oluşturmak
Bilgisayarda yazı hazırlamak
İŞ BULMA İMKANLARI
Yönetici sekreterinin iş imkanları geniştir. Meslek elemanları her alanda faaliyet gösteren orta ve büyük ölçekli çeşitli işletmelerde iş bulabilir. Bilgi sahibi, deneyimli ve kendi mesleği konusunda geliştiren bir yönetici sekreteri standartların üzerinde ücret alabilir.
HUKUK SEKRETERLİĞİ
Büro makinelerini kullanarak, büro yönetimi, dava dosyalarını hazırlama büro iç ve dış denetim sağlama, yöneticinin günlük işlerini organize etme, belge hazırlama, dosyalama, toplantı ve seyahat organize etme bilgi ve becerisine sahip kişidir.
GÖREVLERİ
İş planı yapmak
İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili yönetmeliklere uymak
İşyerinde iletişimi sağlamak
Dosyalama ve arşivleme yapmak
Yazışma yapmak
Toplantı organizasyonu yapmak
Bilgisayarda mesleği ile ilgili işleri yapmak
Bilgisayarda yazı hazırlamak
Dava dosyalarının hazırlanmasına yardımcı olmak
Mesleki gelişime ilişkin etkinliklere katılmak
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Bu mesleği yapan kişiler hukuk bürolarında çalışır. Bu meslekte çalışanlar görevlerini yaparken diğer çalışanlarla iletişimde bulunmak ve görevini eş güdüm halinde yürütmek durumundarı. Yapılan iş insanlarla ilgilenmeyi gerektirmektedir. Meslek elemanı, bürolarda bilgisayar, telefon, faks, fotokopi makineleri gibi büro makinelerini kullanır. Gerektiğinde kullandığı araç-gereçlerin bakımını yapar ve basit arızaları giderir.
İŞ BULMA İMKANLARI
Hukuk sekreterinin iş bulma imkanları geniştir. Meslek elemanları adliyeler, hukuk ve danışmanlık şirketleri, avukatlık büroları gibi yerlerde iş bulabilirler. Aldıkları ücretlerde bilgi birikimi, mesleki yeterlilikler ve deneyim gibi faktörler etkili olmaktadır.
TİCARET SEKRETERLİĞİ
Ticaret sekreteri, büro makinelerini kullanarak büro yönetimi, büro içi ve dışı iletişimi sağlayan, yöneticinin günlük işlerini organize eden, belge hazırlayan, dosyalama , bildirim ve ödemelerin izlenmesi işlemlerini yürüten, toplantı ve seyahat organize etme bilgi ve becerisine sahip kişidir.
GÖREVLERİ
İş planı yapmak,
İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili yönetmeliklere uymak,
Bidirimleri ve ödemeleri izlemek
İşyerinde iletişimi sağlamak,
Dosyalama ve arşivleme yapmak,
Yazışma yapmak,
Toplantı organizasyonu yapmak,
Bilgisayarda mesleği ile ilgili işleri yapmak,
Mesleki gelişme ilişkin etkinliklere katılmak olarak sıralanabilir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Bu mesleği yapan kişiler ticaret yapılan işletmelerde çalışır. Ticaret sekreterleri görevini yaparkan diğer çalışanlarla iletişimde bulunmak ve görevini eş güdüm halinde yürütmek durumundadır. Meslek, insanlarla ilgilenmeyi gerektirmektedir.
İŞ BULMA İMKANLARI
Ticaret sekreterlerinin iş imkanları oldukça geniştir. Meslek elemanları, ülkenin her yerinde iş bulabilirler. Bu işi yapan bir kişi eğer mesleki bilgi birikimine sahip ve deneyimli bir sekreter ise standartların üzerinde ücret alabilir. İşyerinin büyüklüğü ve ücret politikası da meslek elemanlarının aldıkları ücretlerde etkili olmaktadır.